Τι είναι η ΕΦΥΚΕ

Φωτογραφία, τι είναι η ΕΦΥΚΕ

Η Επιστημονική Εταιρία Φροντίδας Υγείας Και Εκπαίδευσης (ΕΦΥΚΕ), είναι ένα μη κερδοσκοπικό Σωματείο που δημιουργήθηκε πριν 17 χρόνια, στο Βόλο, αλλά με Πανελλαδική και Διεθνή εμβέλεια και κύρος, αφού διαθέτει και μέλη τόσο από όλη την Ελλάδα, όσο και από το Εξωτερικό (  Κύπρο, Γαλλία, Αλβανία).

Έχει κυρίως σκοπούς Επιστημονικούς, Εκπαιδευτικούς, Ερευνητικούς και Κοινωνικούς, οι οποίοι επιτυγχάνονται κυρίως με την ενημέρωση και εκπαίδευση, στα πλαίσια κυρίως των Πανελληνίων Συνεδρίων της, και άλλων μικρότερης εμβέλειας Επιστημονικών και Κοινωνικών εκδηλώσεων της. Ξεκίνησε το 2005, με 25 ευαισθητοποιημένα Ιδρυτικά μέλη, από το χώρο κυρίως  της Υγείας και της Εκπαίδευσης, αλλά και λοιπών επιστημόνων που ανήκανε σε ανθρωπιστικές Επιστήμες ή μη, έφθασε να αριθμεί πάνω από 400 εγγεγραμμένα μέλη σήμερα, (2022), εκ των οποίων πάνω από 200 είναι ενεργά και τακτοποιημένα  Οικονομικά, με μικρές οικονομικές εκκρεμότητες τα μισά περίπου, ενώ 111, είναι πλήρως τακτοποιημένα και συμμετείχαν με ενεργό δράση  σε όλες τις δραστηριότητες της Εταιρίας και σε όλα τα Πανελλήνια Συνέδρια και στις  λοιπές δραστηριότητες της. Επίσης διαχρονικά  έχει αναδείξει 5 επίτιμα μέλη, εκτιμώντας την διαρκή συνεπή και ενεργό δράση και παρουσία τους στις δραστηριότητες της ΕΦΥΚΕ (1. Καθηγητή Παιδιατρικής-Αναπτυξιολόγο, Α.Π.Θ, κο Τσίκουλα Ι. 2.  Διευθυντή Μαιευτήρα-Γυναικολόγο, της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής, Γεν. Νοσ. Βόλου, κο Γεωργαδάκη Γ. 3. Καθηγητή Παιδιατρικής Αναπτυξιολόγο, Α.Π.Θ κο Καρδαρά Π. 4. Καθηγητή Παιδιατρικής και Κοινωνικής Ιατρικής, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κο Σκεντέρη Ν. 5.Τ Διαιτολόγο του Αχιλλοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Βόλου κα Λαζάρου-Παπαδήμου Ε.

Τα μέλη της είναι κυρίως Επιστήμονες λειτουργοί Δημόσιας Υγείας Ιατρικό και Παραϊατρικό Προσωπικό, (Παιδίατροι, Νεογνολόγοι, Αναπτυξιολόγοι Γενικοί Ιατροί, μαιευτήρες Γυναικολόγοι, και άλλων ειδικοτήτων Ιατροί, αλλά και Νοσηλεύτριες, μαίες, βρεφονηπιοκόμοι, διαιτολόγοι-διατροφολόγοι, φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, και λοιπό Παραιατρικό προσωπικό που άμεσα και έμμεσα ενασχολούνται με το παιδί και τον έφηβο-νέο, αλλά και Επιστήμονες από το χώρο της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και όχι μόνο). Συνεργάζεται και με άλλα Σωματεία και Συλλόγους.

Διοικείται από 5μελές ΔΣ (Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γραμματέα, Ταμία και Ειδικό Γραμματέα, τακτικά και Αναπληρωματικά μέλη), καθώς και την ΕΕ 3μελή ΕΕ (Πρόεδρο και μέλη, τακτικά και  αναπληρωματικά μέλη). Ετήσια και κατά τη διάρκεια του πρώτου 3μήνου, κάθε έτους, διενεργεί μία μεγάλη Γενική Συνέλευση, όπου συζητώνται πάσης φύσεως σχετικά θέματα και προβλήματα της Εταιρίας, και συνδυάζεται λόγω της απαρτίας και διενεργείται και η κοπή της πίτας του Σωματείου.

Κάθε 5 χρόνια διενεργεί εκλογές, με τη παρουσία Δικαστικού αντιπροσώπου, όπου ψηφίζουν τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη, για την ανάδειξη νέου ΔΣ και ΕΕ. Μέχρι τώρα διαχρονικά διενεργήθηκαν 5, συστάσεις ΔΣ, μετά την επικύρωση του καταστατικού της, το οποίον είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της (16/11/2005), συμπεριλαμβανομένης και της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της, από τα 25 ιδρυτικά της μέλη, στις 06/12/2005. Διαχρονικά έγιναν εκλογές στις 17/01/2006, 29/03/2012, 23/03/2017 και 31/05/2022 με ανάδειξη αντιστοίχων ΔΣ και ΕΕ. Από το 2005, διενεργεί ετήσια, τουλάχιστον μία μεγάλη Επιστημονική εκδήλωση που μοριοδοτείται από το ΠΙΣ και ενισχύεται με μικρές χορηγίες για τις ανάγκες της εκάστοτε Επιστημονικής εκδήλωσης. Τα επιστημονικά συνέδρια που διενεργεί είναι μεγάλης εμβέλειας και κύρους αφού έφθασαν τη τελευταία 6ετία να αξιολογούνται με 21-22 μόρια συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (ΣΙΕ), αξιολογούμενα και σε Πανευρωπαικό επίπεδο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να απευθυνθεί στην ιστοσελίδα μας όπου τα πάντα παρουσιάζονται και παραστατικά διαχρονικά. (www.efyke.gr) Επιπλέον μέσα από την ιστοσελίδα μας μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες και την αίτηση για να καταστεί μέλος και άλλες πολλές πληρφορίες. Η ετήσια εισφορά των μελών μας είναι 12Ευρώ.

Η ΕΦΥΚΕ, Διαθέτει ένα πλούσιο αρχειακό Υλικό (Επιστημονικό, ερευνητικό, εκπαιδευτικό και Κοινωνικό, παραστατικό) και όχι μόνο. Με πολλή εθελοντική εργασία, μπορεί κάθε έτος και να φέρνει σε πέρας το Ετήσιο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριό της με θεματολόγιο « Η Υγεία του Παιδιού και του Εφήβου», και με επικέντρωση σε θέματα φλέγοντα Παιδιατρικά και κυρίως σε Λοιμώξεις, Λοιμώδη νοσήματα, Εμβολιασμούς και Πρόληψη, καθώς και με χρόνια Ιατροκοινωνικά και Ψυχοσυναισθηματικά θέματα και προβλήματα που αφορούν άμεσα ή έμμεσα παιδιά και εφήβους/νέους. Διενήργησε ένα από τα συνέδριά της στη Λεμεσό της Κύπρου, το 2010 και ένα στα νησιά των Σποράδων το 2012. Τα συνέδρια που διεξάγει γίνονται κυρίως στο Νομό Μαγνησίας, Βόλο, Βελεστίνο, Αγριά, Πορταριά. Τα τελευταία 10 χρόνια, έβαλε υπό την αιγίδα της την Επιστημονική εκδήλωση (Ημερίδα ή Διημερίδα), της Παιδιατρικής Κλινικής του Αχιλλοπούλείου, Γενικού Νοσοκομείου Βόλου και συνεχίζει να συνεργάζεται τόσο με όλους τους τομείς του Νοσοκομείου, όσο και με τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, υπό την αιγίδα και ηθική κυρίως υποστήριξη των οποίων, διενεργείται το ετήσιο Συνέδριό της, όπως και το φετινό.

Στο νυν ΔΣ, η σύνθεση του είναι: Πρόεδρος της ΕΦΥΚΕ είναι η κ. Αναστασία Αναστασίου-Κατσιαρδάνη, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι Συντονίστρια Διευθύντρια Παιδιατρικής του Αχιλλοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Βόλου και Διευθύντρια του Παθολογικού Τομέα του Νοσοκομείου.  Αντιπρόεδρος Μήτσιου-Δάκτυλα Γλυκερία διδάκτωρ Νευροψυχολογίας Πανεπιστημίο  Θεσσαλίας, τ. Σχολική Σύμβουλος και νυν Ψυχολόγος. Η Ταμίας Διδάκτωρ Παν/μιου Αθηνών και Α.Π.Θ, Μαιευτήρας / Γυναικολόγος  και οι 2 γραμματείς (Γενικός και Ειδικός Γραμματέας), νοσηλεύτριες (Παιδιατρικής και Ουρολογικής Κλινικής), του Γεν. Νοσοκομείου Βόλου.

Σύντομα θα αναρτηθούν, στο site της Εταιρίας τα βιογραφικά των μελών τα οποία διοικούν τη παρούσα στιγμή την Εταιρία..

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Η Πρόεδρος

Δρ Αναστασία Αναστασίου-Κατσιαρδάνη
Συντονίστρια Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής,
Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, Πρόεδρος ΔΣ  της ΕΦΥΚΕ,
Πρόεδρος της Οργανωτικής Και Επιστημονικής Επιτροπής των μέχρι τώρα Πανελληνίων Συνεδρίων, Δεκέμβριος, 2022
(τηλ. επικοινωνίας: 6937676725, email: a n a s g r @ g m a i l . c o m)

Βεβαίωση έναρξης εργασιών από εφορία